Kendte kunder

Den 29. april 2010 trådte en ny forordning 300/2008 i kraft. Forordningen gælder i alle EU's medlemslande og indfører fælles regler for screening og forsendelse af luftfragt. Forordningen skal være endeligt indført senest 29. april 2013.

Efter de hidtidige regler har det været den enkelte sikkerhedsgodkendte fragtagent eller speditør, der godkender eksportvirksomheder, der har behov for at sende luftfragt som "kendte kunder" (”known consignor”). Dette ændres med de nye regler, sådan at det er myndighederne, der skal sikkerhedsgodkende eksportvirksomhederne som “kendte kunder”.

De virksomheder, der i dag er godkendt som "kendt kunde" af en sikkerhedsgodkendt fragtagent skal derfor have deres status som kendt kunde godkendt af Trafikstyrelsen inden den 29. april 2013.

Man kan fortsat sende luftfragt uden at have godkendelse som kendt kunde, men de nye fælles regler vil medføre, at fragten så skal gennemgå et sikkerhedseftersyn, inden den kommer om bord på et fly.

Hvis fragten kommer fra en kendt afsender, der er godkendt af myndighederne, skal den ikke sikkerhedskontrolleres eller screenes, inden den kommer om bord i flyet. I Danmark er det Trafikstyrelsen, der godkender kendte kunder. For at opnå godkendelse som kendt kunde, er der nogle krav man skal leve op til. Der skal bl.a. være sikkerhedsprocedurer for håndtering af fragten, og personalet skal have gennemgået en sikkerhedsmæssig uddannelse.

Læs mere i menupunkterne til venstre eller benyt ansøgningsskemaet i boksen til højre.

 

Kontakt
Luftfartsinspektør
Jan  Wiren Bengtsson
Luftfartsinspektør
Laurits Nielsen
Sidst opdateret: 27.02.2014