Emergency Locator Transmitter (ELT)

Et luftfartøj skal have registreret sin nødsender (ELT eller PLB kodet som ELT), så redningscentralen kan identificere ejeren af luftfartøjet. På denne side vejleder vi om udstyrskravene for ELT beskrevet i BL 1-10.

I BL 1-10 er fastsat udstyrskrav for ELT i danske luftfartøjer med baggrund i gældende ICAO- og EU-regler. Bemærk: Svævefly og motorsvævefly er ikke omfattet af BL 1-10.

- Luftfartøjer
, der direkte eller via BL 5-50, er omfattet af EU-AIR-OPS, skal være udstyret med ELT i overensstemmelse denne EU-AIR-OPS.

- Flyvemaskiner
, der ikke anvendes til erhvervsmæssig lufttrafik skal være udstyret med ELT i overensstemmelse med BL 1-10, punkt 7.

- Helikoptere
, der ikke anvendes til erhvervsmæssig lufttrafik, skal være udstyret med ELT i overensstemmelse med BL 1-10, punkt 8.

Ovenstående ELT transmitterer digitale signaler på 406 MHz, som opfanges af COSPAS–SARSAT’s verdensomspændende netværk af satellitter og sendes videre til den redningscentral, hvis landekode signalet anviser.

Joint Rescue Coordination Center (JRCC) Danmark er redningscentralen i Danmark

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er af ICAO pålagt at registrere alle danske luftfartøjers identitetskode således, at JRCC Danmark kan få oplyst ejer/bruger til et luftfartøj i nød.


Personal Locator Beacon (PLB)
En PLB kan anvendes i luftfartøjer under forudsætning af, at de er kodet efter gældende regler som en ELT og skal som øvrige ELT registreres hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Det er ikke tilladt i Danmark at anvende en PLB, der ikke er kodet som en ELT og registreret hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som er det hørende til et luftfartøj.
Her skal man i stedet telefonisk anmode om hjælp gennem 112.

Anvendelse af en PLB udenfor Danmark er dog mulig i de lande, som tillader brugen af disse nødsendere. Dette er oftest lande med øde områder, som eksempelvis det nordlige Skandinavien.
Ejeren af en PLB må undersøge i det pågældende land, om det er tilladt at anvende en PLB nødsender.


Registrering af PLB

Hvis din PLB skal anvendes i udlandet, skal den være registreret i International Beacon Registration Database (IBRD), som er etableret i regi af COSPAS-SARSAT systemet.

Registrering i databasen sker ved henvendelse til JRCC Danmark (Joint Rescue Coordination Centre) på mailadressen: jrcc@sok.dk.


Kontakt
Hvis du har brug for at tale med eller har spørgsmål til vores inspektører, kan du kontakte Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen på Tlf. 7221 8800

eller sende en e-mail til: info@tbst.dk
Mere information
BL 1-10

BL 5-50

COSPAS-SARSAT

COSPAS på Russisk:
Co
smicheskaya Sistyema Poiska Avariynich Sudov
Space System for Search of Vessels in Distress

SARSAT på engelsk:
Search and Rescue Satellite-Aided Tracking
Sidst opdateret: 15.01.2019