Fem operatører ønsker at drive togtrafikken på Kystbanen og over Øresund
19.02.2007

Trafikstyrelsen kan nu offentliggøre, hvilke af de otte prækvalificerede togoperatører, der har budt på opgaven med at drive togtrafikken på Kystbanen og over Øresund.

Det er fortsat et bredt felt af erfarne virksomheder, der ønsker at køre trafikken fra årsskiftet 2008/2009.

Bud fra fem operatører

Ved fristens udløb kan Trafikstyrelsen offentliggøre, at følgende operatører har budt på den udbudte trafik i Danmark:

  • Arriva Skandinavien A/S
  • DB Regio AG
  • Kystbanen A/S (ejet af DSB og First Group)
  • SJ AB og MTR Corporation Limited
  • Veolia Transport Danmark A/S og Veolia Transport Sverige AB

Trafikstyrelsen kan udelukkende informere om hvem, der har budt på den danske del af det koordinerede udbud.
På baggrund af de svenske bestemmelser om fortrolighed bliver bydere på den svenske del af det koordinerede udbud ikke offentliggjort, førend det svenske udbud er helt afgjort.

Togtrafik med høj kvalitet
Claus Klitholm, trafikdirektør i Trafikstyrelsen ser antallet af bydere som lovende for den fremtidige togtrafik.
- Med bud fra fem større professionelle selskaber, har vi fået den ønskede situation med stor konkurrence og sikkert også mange ideer til, hvordan opgaven kan løses.
- Nu venter der et stort og intenst arbejde med at nærlæse og evaluere budene for at finde netop den eller de operatører, som bedst opfylder udbudsbetingelserne i de to lande, så vi i sidste ende kan opfylde et af udbuddets vigtigste formål. Nemlig at få togtrafik med høj kvalitet i Øresundsområdet.

Tidsplan
Trafikstyrelsens plan er fortsat at kunne indgå kontrakt med den nye operatør i starten af juli 2007.

Herefter følger en periode på 18 måneder til forberedelse af den forventede driftsstart ved årsskiftet 2008/2009. Dette skulle sikre tilstrækkelig tid til bl.a. rekruttering og uddannelse af personale, udarbejdelse og høring af køreplaner samt til, at operatøren kan opnå sikkerhedscertifikat og operatørlicens.
Driftsstart vil ske ved i forbindelse med det forventede køreplansskift ved årsskiftet 2008/2009.

Af hensyn til den fortrolighed, som byderne er lovet i udbudsmaterialet, kan Trafikstyrelsen ikke udtale sig yderligere, før vi sidst i juni 2007 informerer om udbudsafgørelsen.

Af hensyn til den fortrolighed, som byderne er lovet i udbudsmaterialet, kan Trafikstyrelsen ikke udtale sig yderligere, før vi sidst i juni 2007 informerer om udbudsafgørelsen.

Ti millioner togkilometer
Sammen med det svenske trafikselskab Skånetrafiken står Trafikstyrelsen for et udbud af togtrafikken omkring Øresund på samlet ca. 10 mio. togkilometer om året. Trafikken køres i dag af hhv. danske DSB og svenske SJ.

I Danmark udbydes trafikken fra landegrænsen på Øresundsbroen via Kastrup og Østerport og op langs Kystbanen til Helsingør.
I Sverige udbydes trafikken fra landegrænsen på Øresundsbroen til Malmö og videre med Göteborg, Kalmar og Karlskrona.

Sidst opdateret: 05.11.2014