Dataerklæringer

Hvad er en dataerklæring?

Du skal bruge en dataerklæring, hvis du skal registrere et ikke-typegodkendelsespligtigt køretøjer (se nedenfor) 1. gang i Danmark.

Dette gælder for:

  • Personbiler M1 (med henholdsvis benzin- og dieselmotor) 
  • Varebiler N1 (med henholdsvis benzin- og dieselmotor) 
  • Motorcykel 
  • Registreringspligtig knallert 
  • Traktor - herunder terminaltraktor
  • Påhængsvogn O1 og O2, påhængsvogn til motorcykel, campingvogn samt påhængsredskab med tilladt totalvægt på højst 3.500 kg.

Du kan læse mere om hvilke køretøjer, der behøver en dataerklæring for at kunne synes og godkendes 1. gang i Danmark i Vejledning om syn af køretøjer, kapitel 14.

Hvem udfylder dataerklæringen?

Dataerklæringen skal udfyldes af køretøjsfabrikanten, af køretøjsfabrikantens repræsentant (hvilket ikke er en forhandler, men den ”officielle” importør af mærket), eller af et anerkendt prøvningslaboratorium (fx Teknologisk Institut). Ved udfyldelse af Dataerklæringen erklæres, at det aktuelle køretøj opfylder en række bestemmelser, som det ikke er muligt at efterprøve med synshallens normale udstyr (fx at bilen opfylder kravene til crashtest, luftforurening og sikkerhedsselebefæstigelser).

For gamle brugte køretøjer er en Dataerklæring gyldig, så længe erklæringen er nyere end køretøjet. For nye køretøjer er Dataerklæringen gyldig, indtil der kommer nye regler på området.

Hvor afleveres dataerklæringen?

Dataerklæringen afleveres i forbindelse med køretøjets første syn hos en synsvirksomhed. 

Dataerklaeringer
Sidst opdateret: 12.12.2016