Nye regler ...
Her kan du læse om reglerne for flyvning med droner i Danmark.

Lang sagsbehandlingstid

På grund af stadig stigende aktivitet i droneerhvervet skal der forventes længere behandlingstid, end normalt, for ansøgning om særlig tilladelse til flyvning, hvor der normalt ikke må flyves. Den længere sagsbehandlingstid gælder også levering af dronebeviser og andre udstedelser i droneområdet.

EU's nye regler for droner

Se mere her

EU's forslag til regler (standard-scenarier) i høring

Se mere her.

Droneluftrum på mobilen

App til iOs og Android

På et nyt website og tilhørende app kan droneoperatører nu se, hvor det ikke er tilladt af flyve med droner.
Naviair og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har i samarbejde med det belgiske firma Unifly udviklet websitet droneluftrum.dk og app'en "Droneluftrum".

App og website viser både midlertidige og permanente restriktionsområder i Danmark, hvor droneflyvning ikke må finde sted. Det bliver altså nemmere og mere overskueligt at finde ud af, hvor du som droneoperatør må flyve med din drone. App og website skal ses som et supplement til droneregler.dk, hvor man finder alle de gældende regler for droneflyvning. Husk at orientere dig her inden du flyver med din drone. App'en kan bruges på iOS- og Android-enheder og kan downloades fra App Store eller Google Play (søg på droneluftrum). App'en kræver ikke særligt login og er gratis at bruge.

Droneregler

Her kan du læse om reglerne for flyvning med droner i Danmark. Det er dig, som pilot, der er ansvarlig for at reglerne overholdes. Du skal derfor være klar over reglerne, som er forskellige for flyvning i bymæssigt område [link til dansk version] [link to English version] og flyvning udenfor bymæssigt område [link til dansk version] [link to English version]. Se nærmere nedenfor.

Rules for aeromodellers in English (external link).

Regler i andre europæiske lande, se DroneRules.eu.

Dronetegn

Alle droneførere (uden dronebevis), som opererer droner over 250 gram skal have et dronetegn. Dronetegnet giver ret til flyvning med droner udenfor bymæssigt område. Bekendtgørelsen findes her [link]. English version [link].De vigtigste regler er samlet i denne korte tegnefilm [link]. English version [link].

Selvbetjeningsløsningen til teoriprøven (12 spørgsmål) til dronetegn findes her [link]. English version [link].
Ved bestået teoriprøve tilsendes dronetegnet per e-mail og derefter medbringes ved flyvning med droner over 250 gram. Dronetegnet er gratis. Skulle dronetegnet efter teoriprøven, mod forventning, IKKE nå din e-mailpostkasse, venligst tjek mail-systemets spamfilter og kontrollér at den korrekte mailadresse er anvendt.

Droneejerregistrering
De nye regler betyder at alle som ejer en drone over 250 gram skal registrere sig. Man skal kun registrere sig én gang, selvom man ejer flere droner. Droneejeren skal sikre dækkende ansvarsforsikring for droner over 250 gram. Registrering som droneejer foretages her [link] via selvbetjeningsløsning. Registrering som droneejer er gratis. English version [link].
Registrering af droner til professionelle formål og flyvning i bymæssigt område kan kun foretages af virksomheder [link]. Husk at afregistrere dronen, når den ikke længere anvendes [link].

No-drone zoner

I en række områder i Danmark er droneflyvning ikke tilladt. Hvilke områder fremgår af bekendtgørelse om droneflyvning, men områderne kan ses på dette opdaterede kort. Hentning af det opdaterede kort tager nogle minutter.

Bemærk at flyvning i bymæssigt område kun er tilladt med et professionelt formål.

Se de aktuelle områder, hvor du ikke må flyve

Flyvning i naturbeskyttelsesområder

Flyvning i naturbeskyttelsesområder (grønne på kortet) kræver et professionelt formål og en særlig tilladelse fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. En tilladelse vil i alle tilfælde være baseret på Miljøstyrelsens vurdering af evt. påvirkninger af naturen. For at søge om en særlig tilladelse skal følgende informationer fremsendes i god tid (30 dage).
- Droneførerens dronebevis-nummer.
- Dronens registreringsnummer.
- Virksomhedens CVR-nr.
- Formålet med flyvningen: hvorfor er det nødvendigt og hvad ønskes undersøgt.
- Hvornår flyvningen skal finde sted: det skal være angivet med datoer og tidspunkter.
- Hvor længe flyvningen skal vare, er der f.eks. gentagne flyvninger: det skal være angivet om der er tale om flere dage, uger eller måneder.
- Hvor skal dronen flyve og hvor skal droneføreren stå - angivet på et tydeligt kort: der skal være en præcis angivelse på kort, der viser hvor droneføreren skal stå på jorden og præcis angivelse af, hvilket areal dronen skal flyve hen over.

Droneforum

Til deltagerne i Droneforum: Læs om udskydelse af møde i Droneforum næste år. Se link.

Kontakt

info@tbst.dk
Tlf.: 7221 8800

For professionelle

Er du professionel virksomhed og ønsker at opnå tilladelse til kommerciel brug af droner i bymæssig bebyggelse, skal du registrere dine droner og alle droneførerne skal have et dronebevis, som erhverves på en godkendt droneskole (uddannelsessted).

Godkendte uddannelsessteder