Ny hjertestarter-drone kan flyve sikkert over centrum af Aalborg

22-06-2022

Aalborg får landets første hjertestarter-drone. Trafikstyrelsen har nu efter grundige sikkerhedsvurderinger givet grønt lys til, at firmaet Everdrone som et forsøg kan flyve over storbyen for at redde menneskeliv.

Everdrone

Det er helt nyt og ikke uproblematisk at flyve over centrum af Aalborg i myldretiden med Danmarks første hjertestarter-drone.

Derfor har firmaet Everdrone gennem de sidste par år skulle dokumentere en lang række procedurer og forudsætninger, der gør det sikkert at flyve med dronen over storbyen.

Det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt


Nu er dokumentationen på plads, og derfor har Trafikstyrelsen vurderet, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, fortæller kontorchef Lars Korsholm:  

Det er afgørende for os, at samtlige sikkerhedsforanstaltninger er helt på plads, så alle kan være trygge ved, at dronen kan flyve ind over mennesker på gaden og uden at komme i nærheden af de fly, der skal ind og ud af Aalborg Lufthavn.

Lars Korsholm, Kontorchef i Trafikstyrelsen

 

Kontakt til Aalborg Lufthavn

De høje krav til sikkerhed betyder blandt andet, at der er etableret procedurer mellem droneoperatøren og flyveledelsen i Aalborg Lufthavn, som sikrer, at dronen ikke er i luften, hvis der fx er en lægehelikopter på vej ind over byen.Det er samtidig sikret, at dronen ikke flyver ind i små områder uden mobildækning eller ud af den zone, som den har fået tilladelse til at flyve indenfor. Skulle teknikken i dronen svigte, er den udstyret med en faldskærm, så den ikke styrter ned.

Nu kan vi være med til at redde liv

Administrerende direktør i Everdrone, Mats Sällström, er glad for at det nu bliver muligt at få hjertestarter-dronen ud til mennesker, der har behov for akut hjælp.

Det har været en lang vej for at få alle de sikkerhedsmæssige aspekter på plads, men det er også vigtigt, at der er fuldstændig tillid til vores droner. Vi flyver allerede med hjertestarter-droner seks steder i Sverige, og ved at de kan gøre forskellen på liv og død. Nu glæder vi os bare til at kunne gøre en lignende forskel i Aalborg.

Mats Sällström, Administrerende direktør i Everdrone

 Forskningsprojektet bliver gennemført af Region Hovedstadens Akutberedskab i samarbejde med Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland, Karolinska Instituttet i Stockholm og det svenske firma Everdrone.

 

Kontaktoplysninger:

Lars Korsholm
Kontorchef i Trafikstyrelsen
Mobil 41780123
E-mail: lkor@tbst.dk


Magnus Hallberg
Senior Business Developer
Everdrone AB
Mobile: +46 (0)76-1036356
E-mail: magnus.hallberg@everdrone.com