Journalnr. TS50802-00037

Hastighedsopgradering Hobro - Aalborg

13-02-2020

Banedanmark har under detailprojekteringen af projektet om hastighedsopgraderingen Hobro-Aalborg koordineret med sporfornyelse på samme strækning foretaget en række projektændringer.

Det er Banedanmarks vurdering, at disse projektændringer sammen med sporfornyelsesprojektet bliver screeningspligtige.

Der er i 2012 udarbejdet en VVM-redegørelse for opgradering på strækningen mellem Hobro – Aalborg, hvilket bl.a. omfatter en hastighedsopgradering fra 120 km/t til 160 km/t. I 2015 er der udarbejdet en supplerende VVM-redegørelse for opgradering af hastigheden på strækningen op til 200 km/t. Supplerende VVM-redegørelse er afgrænset til alene at omhandle påvirkninger, som skyldes opgradering af hastigheden fra 160 km/t til 200 km/t.

Hastighedsopgraderingen forventedes vedtaget ved en anlægslov. Dette skete imidlertid ikke, hvorfor Banedanmark har anmodet Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen om at træffe afgørelse om såvel projektændringer koordineret med sporfornyelse som administrativ tilladelse til projektet.

Projektet om hastighedsopgraderingen af strækningen mellem Hobro-Aalborg er i dag slået sammen med Banedanmarks sporfornyelsesprojekt. Dette skyldes, at projekterne tidsmæssigt og geografisk falder sammen og sporfornyelsen er en forudsætning for hastighedsopgradering. Sporfornyelsesprojektet er ikke omfattet af VVM´erne fra henholdsvis 2012 og 2015. Herudover medfører sammenlægningen af de to projekter en række projektændringer til det samlede projekt, ligesom sammenlægningen medfører en kumulativ effekt, der heller ikke er behandlet i VVM´erne. Banedanmark har afdækket en række miljøforhold, der påvirkes af projektet som det ser ud i dag. Disse præsenteres i notat vedlagt høringen: ” Sporfornyelse og forberedelse til hastighedsopgradering Hobro – Aalborg, Status for projektets VVM-proces”.

Forinden Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen giver tilladelse til hastighedsopgraderingen træffer afgørelse i sagen skal styrelsen bed om eventuelle kommentarer inden 17. januar 2020 med henvisning til journal nr. TS50802-00037 til VVM@tbst.dk

Det bemærkes, at man ved at afgive høringssvar samtykker til offentliggørelse, herunder af afsenders navn og mailadresse.

Hvis bemærkninger ikke er modtaget ved fristens udløb, går styrelsen ud fra, at der ikke haves bemærkninger til ansøgningen, hvilket vil blive lagt til grund i den videre sagsbehandling.

Den oprindelige VVM-redegørelse kan ses her https://www.bane.dk/da/Borger/Baneprojekter/Kommende-baneprojekter/Hastighedsopgradering-Hobro-_-Aalborg-_supplerende-VVM_