Dronezoner.dk på egne vinger

30-06-2023

Som planlagt lukker droneluftrum.dk ned ved udgangen af juni. Det betyder, at Dronezoner.dk fremadrettet vil være dér borgerne skal gå til for at se, hvor de må flyve med deres drone.

Når kalenderen skifter fra juni til juli, betyder det også, at Naviairs løsning droneluftum.dk lukker ned. Det har været planlagt i en længere periode, og netop derfor har Trafikstyrelsen allerede lanceret dronezoner.dk, som skal overtage driften af oversigtskortet over dronezoner.

Kontorchef i luftfart, Lars Korsholm siger:

Vi har jo haft åbent for dronezoner.dk siden april, hvor borgerne har kunne tilgå Trafikstyrelsens kort over tilladte dronezoner samtidig med, at Naviairs løsning også har været tilgængelig. Vi har brugt denne overgangsperiode på løbende at forbedre løsningen – blandt andet på baggrund af brugernes gode feedback. Jeg synes, vi er endt med et rigtig godt produkt.

Korrekte data giver korrekt kort

For at oversigtskortet fungerer korrekt, kræver det den korrekte data. Derfor har Trafikstyrelsen haft fokus på at få dataleveranceaftaler med relevante myndigheder i hus.

Lars Korsholm forklarer:

Vi har lavet og arbejder stadig på aftaler, som sikrer valid, nøjagtig og relevant data, som er fundamental for vores løsning. Derfor har vi også valgt at integrere NOTAM på dronezoner.dk, da det også bidrager til, at kortet hele tiden viser aktuelle og relevante informationer.

NOTAM står for Notice to airman og dækker over midlertidige opmærksomhedspunkter og flyveforbudszoner for dronepiloterne. Disse NOTAM opdateres en gang i timen.

Meget af den data, som vises på dronezoner.dk, kan hentes i forskellige formater, som følger internationale standarder. På den måde kan brugerne bruge denne data i egne systemer til personligt brug, hvis de skulle have behov for dette.

Trafikstyrelsen gennemser løbende den feedback, som vi modtager fra brugerne af hjemmesiden. Hvis du har forslag til ændringer, kan de sendes til dronezoner@trafikstyrelsen.dk.