Journalnr. TS50802-000011

Flytning af transformer ved Kollerupvej ved Favrskov station

18-11-2019

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 25. september 2018 modtaget ansøgning fra Banedanmark om tilladelse til ændring af projektet om elektrificering af banen mellem Aarhus og Lindholm.

I VVM-undersøgelsen for elektrificering af jernbanen mellem Aarhus og Lindholm er en autotransformer placeret vest for banen ved Kollerupvej syd for Hadsten i Favrskov Kommune. Autotransformeren er placeret i ådalen for Lille Å.

Favrskov Kommune og lodsejer ønsker ikke autotransformeren placeret i ådalen. Banedanmark har derfor valgt en ny placering ved Vissingevej lige nord for Hadsten på matr. nr. 14p Galten By, Nr. Galten. Arealet er ubebygget areal, ejet af Favrskov Kommune og anvendes til slambede. Autotransformeren pla­ceres i det sydvestlige hjørne af matriklen ned mod banen, hvor der ikke er slambede og adgangsvejen ind til slambedene forlænges ned til auto­trans­for­meren.

Den nye placering er ikke omfattet af VVM-undersøgelsen. Derfor skal ændringen VVM-screenes.

Det samlede permanente arealbehov for autotransformeren er ca. 600 m² (20 x 30 m). Arealet vil blive omkranset af hegn og beplantning. Der placeres en autotransformer og en ca. 5 m høj bygning på ca. 100 m² . Der etableres en adgangsvej og en parkeringsplads i grus. Adgangsvejen etableres 4 m bred og med 0,75 m rabat i hver side. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er myndighed for behandling af sager om vurdering af virkning på miljøet i forbindelse med statslige jernbaneprojekter, jf. kapitel 6 a, i jernbaneloven. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal screene projekter for VVM med henblik på en vurdering af spørgsmålet om, hvorvidt projektændringen er VVM-pligtig i medfør af § 38 d, i jernbaneloven. Endvidere skal det vurderes, hvorvidt der skal udarbejdes en konsekvensvurdering af Natura 2000 områder i nærheden af projektet.

Inden Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen træffer afgørelse i sagen, skal styrelsen udbede sig bemærkninger til det ansøgte, herunder til spørgsmålet om, hvorvidt det vurderes, at projektet vil kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. I så tilfælde bedes det samtidig oplyst, hvilke forhold der anbefales at skulle lægges vægt på ved styrelsens vurdering.

Eventuelle bemærkninger til projektet bedes indsendt senest den 29. oktober 2018 til info@tbst.dk med henvisning til journalnummer TS50802-000011.