Sundhedsfarlige boliger

Det er vigtigt, at den bolig, du lever i, er sund. Blandt andet kan skimmelsvamp, radon eller PCB gøre din bolig sundhedsfarlig og uegnet til beboelse. Bliver der ikke gjort noget ved din bolig, kan den gøre dig meget syg.

Har du mistanke om, at din bolig er sundhedsfarlig?

Hvis du har mistanke om, at din bolig er sundhedsfarlig, bør du gøre noget ved det og få det nærmere undersøgt. Hvad du skal gøre, afhænger af, om du er lejer eller ejer af din bolig.

Hvis du bor i lejebolig
Hvis du bor i ejer- eller andelsbolig

Hvad kan gøre din bolig sundhedsfarlig?

Der er mange forskellige forhold, der kan gøre en bolig sundhedsfarlig. Nedenstående eksempler er ikke en endelig liste, men viser de mest almindelige årsager.

Skimmelsvamp
I boliger, der er plaget af fugt, kan der gro skimmelsvamp, som kan være yderst sundhedsfarligt. Skimmelsvampe er bittesmå svampe, som spreder sig gennem luften ved hjælp af sporer. Disse sporer kan udvikle sig til skimmelsvampe på fugtige overflader. Når der er tegn på fugt i din bolig, skal du derfor være opmærksom på, om der også er vækst af skimmelsvampe. Du kan læse mere om skimmelsvampe i boliger på hjemmesiden skimmel.dk

Læs om skimmelsvamp på skimmel.dk


Radon
Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gasart, som findes i jorden. Radon kan trænge ind i huse gennem revner, sprækker og utætheder i fundamentet. Et højt radonniveau kan ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO medføre en øget risiko for lungekræft. Det vurderes, at radonniveauet er for højt i ca. 350.000 danske boliger. Du kan læse mere om Radon på radonguiden.dk


PCB
PCB er et stof, der kan skade mennesker og miljø. Stoffet blev brugt i byggematerialer - som fugemasse og i termoruder - indtil det blev forbudt i byggeriet i 1977. PCB kan være til stede i alle typer bygninger. På BCB-guiden.dk kan du læse mere om, hvordan man som beboer, bygningsejer eller kommune skal forholde sig, hvis der er mistanke om PCB.

Læs om PCB på pcb-guiden.dk
Sidst opdateret: 21.06.2019