Anlæg
Letbanens fysiske anlæg skal godkendes inden de må tages i brug. Delsystemer i infrastrukturen godkendes efter bekendtgørelse nr. 711 af 20. maj 2020, og rullende materiel godkendes efter bekendtgørelse nr. 710 af 20. maj 2020.Der skal anvendes assessor i forbindelse med godkendelse af delsystemerne. Der skal desuden anvendes en sagkyndig ved godkendelse af letbanekøretøjer.
Drift
Før en letbane kan sættes i drift, skal den operatør, som har ansvar for trafikken, opnå en tilladelse og et certifikat fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Reglerne herfor er beskrevet i bekendtgørelse nr. 854 af 7. juli 2015 og bekendtgørelse nr. 712 af 20. maj 2020.Den infrastrukturforvalter, som skal vedligeholde letbanens infrastruktur, skal indhente en sikkerhedsgodkendelse i henhold til bekendtgørelse nr. 712 af 20. maj 2020. Infrastrukturforvalteren skal ligeledes tegne en ansvarsforsikring i henhold til § 53 i jernbaneloven.
Relevant information
Bekendtgørelse
BEK nr. 711 af 20/05/2020
Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen
Gældende fra
16/06/2020
Se vejledning
Vejledning om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen
Bekendtgørelse nr. 711 af 20. maj 2020 fastsætter procedurer for ansøgninger om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen. Denne vejledning giver en indføring i bekendtgørelsen.
Bekendtgørelse
BEK nr. 710 af 20/05/2020
Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet
Gældende fra
20/05/2020
Ændringsbekendtgørelser
Bekendtgørelse
BEK nr. 854
Bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed
Gældende fra
07/07/2015
Ændringsbekendtgørelser
Bekendtgørelse
BEK nr. 712 af 20/05/2020
Bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse, EU-sikkerhedscertifikat og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet
Gældende fra
16/06/2020
Se vejledning
Sagshåndtering ved udstedelse af sikkerhedsgodkendelser og sikkerhedscertifikater
Vejledningen handler om hvilke regler til udstedelse og ændringer af sikkerhedsgodkendelser og sikkerhedscertifikater der skal overholdes.
Lov
Lov nr. 432
Lov om Aarhus Letbane
Gældende fra
16/05/2012
Lov ændringsbekendtgørelser
Lov
Lov nr. 151
Lov om Odense letbane
Gældende fra
18/02/2015
Lov ændringsbekendtgørelser
Lov
Lov nr. 165
Lov om letbane på Ring 3
Gældende fra
26/02/2014
Lovændringer
Vejledning til letbaneindberetningbekendtgørelsen nr. 1181 af 22. sep 2016
Indberetningsbekendtgørelsen fastsætter kravene til, hvordan letbaneoperatørerne i Danmark skal indberette data vedrørende ulykker mv. på letbaneområdet.
Vejledning om godkendelse af letbaner efter jernbaneloven
Vejledningen beskriver hvordan letbaner skal godkendes efter jernbaneloven.
Yderligere information
Spørgsmål og svar
Hvad er et letbanekøretøj?
En letbane kan være anlagt i bymæssig bebyggelse, hvor den er en integreret del af den øvrige trafik med biler, busser, cyklister og fodgængere.
En letbane kan også være anlagt som en jernbanestrækning, der ikke er integreret med øvrig trafik, og som derved minder mere om en konventionel jernbane.
Hvor hurtigt kører et letbanekøretøj?
For de dele af en letbane, som er adskilt fra vejtrafik, og som kører efter særlige jernbanesignaler, kan letbanekøretøjerne kører efter de hastigheder, som er tilpasset den pågældende banestrækning. Det vil sige, hvis banen og køretøjerne er bygget til hastigheder på 100 km/t, kan letbanekøretøjet få tilladelse til at køre denne hastighed. Dette gør sig eksempelvis gældende for den ene type af køretøjer som skal anvendes på letbanestrækningen mellem Aarhus og Grenaa, som efter planen på sigt vil blive åbnet for kørsel på op til 100 km/t.
Hvordan er reglerne for overhaling og forbikørsel af et letbanekøretøj?
Hvis du som trafikant nærmer dig et fodgængerfelt, må du ikke foretage overhaling eller forbikørsel af et letbanekøretøj, hvis letbanekøretøjet forhindrer fuldt udsyn over fodgængerfeltet.
Vær opmærksom på, at du i forbindelse med en overhaling eller forbikørsel af et letbanekøretøj altid skal være opmærksom på letbanesporets forløb.
Hvilke vigepligtsregler gælder i forhold til letbanekøretøjer?
Som fører af et motorkøretøj skal du altid udvise forsigtighed ved vejkryds.
NB: Hvis du som fører af et køretøj kører ind på eller over et letbanespor, har du ubetinget vigepligt for letbanekøretøjer, hvis dette fremgår ved afmærkning, herunder færdselstavler og signalanlæg.
I kryds, hvor der ikke er signalregulering eller ubetinget vigepligt, er der som hovedregel højre vigepligt. I forhold til letbanekøretøjer vil dette alene forekomme i helt særlige tilfælde.
Når du har vigepligt, har du samtidig pligt til på en tydelig måde at tilkendegive, at du vil opfylde vigepligten. Tilkendegivelsen skal ske i god tid ved at nedsætte hastigheden eller standse. Dette er særlig vigtigt, da letbanekøretøjer har en lang bremselængde.
Du må først fortsætte din kørsel, når det kan ske uden fare eller ulempe for andre køretøjers placering på vejen eller letbanesporet.
I vejkryds skal du desuden være opmærksom på, at du – når du nærmer dig et kryds eller kører ind i et kryds – skal køre på en sådan måde, at der ikke opstår unødvendig ulempe for færdslen på den krydsende vej, såfremt du bliver tvunget til at standse i krydset.
Endvidere skal du være opmærksom på, at du ikke må køre ind i et lysreguleret kryds, hvis du på grund af færdselsforholdene ikke kan forlade krydset, inden signalet har skiftet til grønt lys for krydsende færdsel, herunder letbanekøretøjer.
Er der situationer, hvor du skal være særligt opmærksom på letbanekøretøjer?
Som trafikant skal du – alt efter forholdene – holde en passende lav hastighed, når du nærmer dig et letbanekøretøj, der holder for at optage eller afsætte passagerer ved et letbanestoppested.
Letbanekøretøjers bremselængde er lang, og derfor er det vigtigt, at øvrige trafikanter er særlig opmærksomme på letbanekøretøjer.
Hvordan kan letbanekøretøjer gøre opmærksom på sig selv?
Lyssignalet bliver givet ved blink med letbanekøretøjets fjern- eller nærlys.
Du skal derfor som trafikant være særlig opmærksom på situationer, hvor et letbanekøretøj anvender lyd- og lyssignal.
Hvordan er reglerne for standsning og parkering i forhold til et letbanekøretøj?
Hvordan skal gående forholde sig i forhold til krydsning af et letbanespor?
Som fodgænger skal du – når sporet betrædes – udvise den forsigtighed, der er nødvendig under hensyn til afstanden til og hastigheden af det letbanekøretøj, der nærmer sig stedet. Du må ikke opholde dig unødvendigt på sporet under passagen.
Hvis der er et fodgængerfelt i nærheden, skal du som fodgænger benytte dette ved passage over et letbanespor. Er der ikke et fodgængerfelt i nærheden, skal du passere letbanesporet lige over og fortrinsvist i tilslutning til et vejkryds.
På steder, hvor færdslen bliver reguleret af politi eller ved signalanlæg, må du alene gå over letbanespor, når fodgængersignalet viser grønt lys, eller når politiet tilkendegiver, at færdslen er fri i din færdselsretning.
Nogle letbanestrækninger er ikke en integreret del af den øvrige trafik, men fungerer i stedet som en almindelig jernbane. Dette gælder eksempelvis letbanestrækningerne mellem Aarhus og Odder, Aarhus og Grenaa. På disse letbanestrækninger gælder samme regler som på almindelige jernbanestrækninger, hvorfor fodgængere ikke må passere disse letbanespor.