Den første strækning, der blev elektrificeret af Banedanmarks Elektrificeringsprogram, var strækningen mellem Esbjerg og Lunderskov, som blev færdig i 2017. I 2019 blev Ny bane København-Ringsted spændingssat, og der arbejdes på strækningerne Køge Nord-Næstved, Ringsted-Nykøbing Falster (del af Ringsted-Femern landanlæg) og Roskilde-Holbæk, som vil blive spændingssat i de kommende år.
Elektrificeringsprogrammet vil samlet stå for at elektrificere op til 15 jernbanestrækninger frem mod slutningen af 2020’erne, samt for at opgradere allerede eksisterende elektriske strækninger. Du kan læse mere om Elektrificeringsprogrammet på Banedanmarks hjemmeside (se link nedenfor).
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens arbejde
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er jernbanemyndighed i Danmark og har som sådan ansvaret for at godkende og føre tilsyn med Elektrificeringsprogrammet. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er derfor involveret i arbejdet fra start til slut.
Fra starten har Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen deltaget i en forhåndsdialog med programmet, for at sikre en smidig og effektiv myndighedsgodkendelsesproces. Styrelsen har godkendt elektrificeringen af strækningen Esbjerg-Lunderskov.
Samarbejdet med Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen er en vigtig aktør i arbejdet med elektrificering, da Sikkerhedsstyrelsen er myndighed på elsikkerhedsområdet, hvilket dækker alle områder, hvor der er elektricitet– også i jernbaneinfrastrukturen. Derfor har Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen haft drøftelser med både Sikkerhedsstyrelsen og Elektrificeringsprogrammet for at sikre, at der tages hånd om grænsefladerne mellem de to styrelser.
Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med anlæg i drift, men godkender ikke opførelsen af nye elektriske anlæg som et kørestrømssystem.
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har til gengæld et ansvar for at godkende anlæg indenfor baneelektrificering, hvilket som udgangspunkt dækker hele kørestrømssystemet – helt fra banetransformeren og ud i køreledningssystemet.
Læs mere om grænsefladerne ved baneelektrificering og anvendelsen af CSM-RA forordningen. Se link nedenfor.
Vær opmærksom på, at Sikkerhedsstyrelsen har ændret deres lovgivning, hvor dele først er trådt i kraft den 1. juli 2017. Kontakt Sikkerhedsstyrelsen for at høre mere om dette.
Kontakt
-
Paula Karoline Ottenberg
Projektleder
pott@tbst.dk
Grænseflader ved baneelektrificering
Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes
Samarbejdsaftale mellem Trafik,- Bygge og Boligstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen
Samarbejdsaftale mellem TBST og Sikkerhedsstyrelsen vedrørende elsikkerhed på jernbaneområdet