Journalnummer 2025-233168

Høring - Metroselskabet søger om tilladelse til udførelse af geoteknisk boring ved Bryggebroen, Københavns Havn

15-05-2025

Trafikstyrelsen har modtaget en fuldt oplyst ansøgning af 13-05-2025 fra Metroselskabet, om tilladelse til at udføre en geoteknisk boring ved Bryggebroen i Københavns Havn. Udførelse forventes påbegyndt den 2. juni og forventes afsluttet den 29. august 2025. Selve borearbejdet forventes at vare to dage.

Trafikstyrelsen er myndighed for etablering af faste anlæg, uddybning og opfyldning i havne, jf. § 2 i Lov om havne (LBK nr. 116 af 24/01/2024). Endvidere varetager Trafikstyrelsen statens højhedsret på søterritoriet jf. den kongelige resolution af 3. februar 2014 og § 1, nr. 3, i bekendtgørelse nr. 797 af 21. juni 2016 om ændring af bekendtgørelse om Kystdirektoratets opgaver og beføjelser og om klageadgang.

Den geotekniske undersøgelse omfatter en boring Ø0212 ved kajindfatningen for Bryggebroen for en mulig kommende metrolinje M5. Boringen ønskes udført ud over kajindfatningen, dvs. i vand, for herved at gå fri af vægankre, eksisterende kajkonstruktioner og udfordrende tilbagefyldte materialer bag kajindfatningen. Metroselskabet oplyser, at ved nedføring af foringsrør i havbunden og efterfølgende optrækning vurderes det kun i sparsomt eller ingen grad at ville resultere i ophvirvling af sediment. Opboret materiale med boregrej vil enten blive emballeret som prøver til geologisk bedømmelse på laboratorie eller blive opsamlet i poser til bortkørsel.

Nærmeste Natura 2000-område er nr. 143 ”Vestamager og havet syd for” og ligger ca. 2,5 km syd fra projektområdet. Natura 2000-område nr. 143 ”Vestamager og havet syd for” udgøres af habitatområde H127 og fuglebeskyttelsesområde F111 og er specielt udpeget for at beskytte de marine naturtyper sandbanke, lagune og bugt, samt på land naturtyperne strandeng og grå/grøn klit, samt levesteder for ynglefuglene klyde, havterne, dværgterne, almindelig ryle og trækfugle som troldand, skarv, bramgås og lille skallesluger.

Det vurderes på det foreliggende grundlag, at der ikke vil være væsentlige påvirkninger på området, på baggrund af afstanden til Natura 2000-området og boringens placering, omfang og varighed.

Der er ikke registreret bilag IV-arter i eller nær projektområdet og det vurderes derfor, at der ikke vil være nogen væsentlig påvirkning på bilag IV-arterne. Styrelsen vurderer ligeledes, at områdets økologiske funktionalitet for potentielle arter ikke påvirkes ved gennemførsel af projektet.

Projektet er beliggende i vandområdet nr. 6 ”Nordlige Øresund”. Miljømålet for økologisk tilstand er ”god økologisk tilstand”, mens den samlet tilstand er ”moderat økologisk tilstand”. Miljømålet for den kemiske tilstand er ”god kemisk tilstand”, mens selve tilstanden er ”ikke-god kemisk tilstand”. Metroselskabet har oplyst, at der ikke udledes kemiske stoffer til havmiljøet. I henhold til projektbeskrivelsen og de beskrevne metoder er det Trafikstyrelsens vurdering, at projektet ikke vil medføre en midlertidig eller permanent forringelse af kvalitetselementernes tilstand, at projektet ikke vil medføre en forringelse af vandområdets økologiske- og kemiske tilstand og slutligt, at projektet ikke vil hindre målopfyldelse i vandområdet. Projektet vil ikke medføre introduktion af ikke-hjemmehørende arter, skyggevirkning på ålegræs, påvirkning på havbunden eller vandudskiftning i havnebassinet. Projektet vil ikke medføre afgivelse af forurenende stoffer eller støj der kan forstyrre fis væsentligt.

Inden Trafikstyrelsen træffer afgørelse i sagen, skal styrelsen udbede sig bemærkninger til det ansøgte. Hvis der indsendes bemærkninger til sagen, bedes det samtidig oplyst, hvilke forhold der anbefales at skulle lægges vægt på ved styrelsens vurdering.

Høringsfristen er forlænget grundet helligdage i påsken og eventuelle bemærkninger til projektet bedes indsendt senest den 27. maj 2025 til VVM@tbst.dk med cc. ntei@trafikstyrelsen.dk med henvisning til journalnummer 2025-233168.

Det bemærkes, at man ved at afgive høringssvar samtykker til offentliggørelse, herunder af afsenders navn og mailadresse. Hvis bemærkninger ikke er modtaget ved fristens udløb, går styrelsen ud fra, at der ikke haves bemærkninger til ansøgningen, hvilket vil blive lagt til grund i den videre sagsbehandling.