Ny uddannelse skal skaffe flere S-baneførere

01-02-2023

Med digitaliseringen af S-banens signalsystem er det blevet mere enkelt at køre et S-tog. Derfor har Trafikstyrelsen i dag udstedt en ny bekendtgørelse, der gør det muligt at uddanne sig til S-banefører hos DSB på under tre måneder. Det giver bedre rekrutteringsmuligheder.

Indtil nu har det været et krav, at alle kandidater eksempelvis skulle have en teknisk erhvervsuddannelse eller fysik på B-niveau for at blive optaget på den samme 11 måneder lange lokomotivføreruddannelse, uanset om de skulle køre S-tog, fjerntog eller lokalbaner.

I dag træder en ny S-baneførerbekendtgørelse imidlertid i kraft, der ændrer på kravene til at køre S-tog og arbejdskøretøjer på S-banen, så det bliver både hurtigere og mere enkelt at gennemføre uddannelsen efter minimum 9. klasses afgangseksamen.

Kontorchef Laura Meyer Harrison:

Det nye digitale signalsystem på S-banen betyder, at S-togene er blevet mere selvkørende og dermed er opgaverne mere simple for S-baneførerne. Derfor har vi i dialog med DSB skabt rammer for en mere enkel uddannelse, der er direkte målrettet S-baneførere. Det bidrager til jernbanesikkerheden, at S-baneførernes uddannelse udelukkende fokusere på netop dét, de skal kunne som S-baneførere i forhold til det nye signalsystem.

Bedre rekrutteringsmuligheder

DSB forventer, at de nye krav i S-baneførerbekendtgørelsen vil sikre bedre rekrutteringsmuligheder på S-banen, der i flere år har haft vanskeligt ved at tiltrække nye ansøgere.

Driftsdirektør i DSB, Per Schrøder:

Vi forventer at den nye uddannelse vil være attraktiv for flere ansøgere, fordi de ikke skal igennem en længere og almengyldig lokomotivføreruddannelse. Nu får de et skræddersyet uddannelsesforløb til S-banen, hvor teori og praksis kan klares på under tre måneder.

De første nye S-baneførere er på vej

Det er Trafikstyrelsen, der i løbet af denne måned skal godkende DSB’s nye S-baneføreruddannelse efter bekendtgørelsen, men allerede nu er de første kandidater ved at blive oplært efter principperne i den nye uddannelsesplan.    

Driftsdirektør i DSB, Per Schrøder:

Vi er allerede godt i gang med at uddanne de første nye syv S-baneførere, selvom det blot er 10 måneder siden, vi gik i gang med at udvikle på den nye uddannelse. Det er historisk i DSB, og vi satte et stærkt hold for at få det til at lykkes på relativ kort tid. Det viser, at vi ikke altid behøver tunge processer for at nå vores mål.