Trafikstyrelsen har modtaget vedhæftede en fuldt oplyst ansøgning af 08-04-2025 fra Forsvaret, om tilladelse til at udføre geotekniske boringer i Korsør Havn, Flådestation Korsør inden for dækkende værker. Udførelse forventes påbegyndt den 28. april eller hurtigst muligt og vare i en periode på op til i alt 8 uger med forventeligt 30 dages arbejde med geotekniske boringer. Der planlægges stille dage imellem de enkelte boringer.
Trafikstyrelsen er myndighed for etablering af faste anlæg, uddybning og opfyldning i havne, jf. § 2 i Lov om havne (LBK nr. 116 af 24/01/2024). Endvidere varetager Trafikstyrelsen statens højhedsret på søterritoriet jf. den kongelige resolution af 3. februar 2014 og § 1, nr. 3, i bekendtgørelse nr. 797 af 21. juni 2016 om ændring af bekendtgørelse om Kystdirektoratets opgaver og beføjelser og om klageadgang.
Den geotekniske undersøgelse omfatter 24 stk. geotekniske boringer, som føres til 8 m i havbunden. Boringerne udføres indenfor havnebassinerne med en fordeling på 12 boringer i Nordbassinet og 12 boringer i Vest/østbassinet.
Borearbejdet udføres fra en mindre Jack-up flåde, som bugseres til hvert borested med en lille arbejdsbåd. På selve Jack-up flåden er placeret en borerig, som udfører selve borearbejdet. Borestænger og foringsrør føres ned igennem en brønd på flåden.
Inden selve borearbejdet ved hvert borested opstartes sænkes foringsrør ned på havbunden, og efterfølgende i takt med at boringen føres dybere ned. Dette dels for at hindre kollaps af borehullet og dels for at hindre materialespredning ved havbundsniveauet ved hver boring. Selve borearbejdet udføres med et 6” boresnegl eller 6” sandspand (i sand og grus), som føres ned i foringsrøret. Der bores 1 m ad gangen, hvorpå boret tilbagetrækkes og der udtages jordprøver pr. 0,5 m. Overskydende jord fragtes til godkendt modtager.
Projektområdet ligger ikke inden for- eller grænser op til et Natura 2000 udpegningsområde for marin habitatbeskyttelse. Det nærmeste Natura 2000 område er N116 ”Centrale Storebælt og Vresen” som omfatter habitatområde H100 og fuglebeskyttelsesområde F98, beliggende ca. 1 km fra projektområdet. Udpegningsgrundlaget for H100 og F98 består af en række naturtyper, ynglefugle (dværgterne, fjordterne, klyde, splitterne, havterne), trækfugle (edderfugl) samt havpattedyret marsvin. De nærmeste registreringer af marsvin er 2,5 km fra projektområdet.
Trafikstyrelsen vurderer på det foreliggende grundlag, at habitatområdet arter og naturtyper ikke vil blive væsentligt påvirket på grund af små, lokale og kortvarige forstyrrelser. Ligeledes vurderes det på nuværende grundlag, at støjen fra boringerne vil have relativ lav kildestyrke og at det derfor er usandsynligt, at marsvin vil pådrage sig høreskader, som følge af aktiviteterne.
Nærmest vandområde til projektet er vandområde nr. 206 ”Smålandsfarvandet, åbne del”. Miljømålet for den samlet økologiske tilstand er god økologisk tilstand og miljømålet for den samlet kemiske tilstand er god kemisk tilstand. Den økologiske tilstand for vandområdet er ringe økologisk tilstand og den kemiske tilstand er ikke-god kemisk tilstand.
Trafikstyrelsen har vurderet, at boringerne ikke vil være til hinder for vandområdets målopfyldelse eller medføre forringelse af vandområdets økologiske- og kemiske tilstand. Ligeledes har styrelsen vurderet, at projektet hverken vil medføre midlertidig eller permanent forringelse på kvalitetselementers tilstand.
Inden Trafikstyrelsen træffer afgørelse i sagen, skal styrelsen udbede sig bemærkninger til det ansøgte. Hvis der indsendes bemærkninger til sagen bedes det samtidig oplyst, hvilke forhold der anbefales at skulle lægges vægt på ved styrelsens vurdering.
Eventuelle bemærkninger til projektet bedes indsendt senest den 28. april 2025 til VVM@tbst.dk med cc. ntei@trafikstyrelsen.dk med henvisning til journalnummer 2025-244286.
Det bemærkes, at man ved at afgive høringssvar samtykker til offentliggørelse, herunder af afsenders navn og mailadresse. Hvis bemærkninger ikke er modtaget ved fristens udløb, går styrelsen ud fra, at der ikke haves bemærkninger til ansøgningen, hvilket vil blive lagt til grund i den videre sagsbehandling.